Followers

Digital clock

Wednesday, 18 July 2012

Bila budak sekolah dibenarkan bawa handphone...


Sebelum ini pun ada beberapa sekolah dalam diam-diam sudah membenarkan pelajar mereka membawa handphone ke sekolah, tiada masalah, terutamanya sekolah-sekolah berasrama. Kadang-kadang Cikgu pun buat tak nampak atau tutup sebelah mata sahaja. Namun demikian, ramai juga pelajar-pelajar yang sudah kena rampas handphone mereka.  Ada yang bukan sebuah sahaja handphone kena rampas Cikgu, tapi dua atau tiga pun ada.  Ini bergantung kepada cara mana Pengetua sekolah mengendalikannya masing-masing. Paling tak seronok Cikgu tengok ialah bila handphone budak-budak  lebih canggih daripada handphone cikgu-cikgu sendiri.

Apa dasar sekalipun tentu ada baik dan buruknya, terpulang kepada kita sendiri untuk mengawal dan menyelaras bagi memastikan hanya yang terbaik dapat dilaksanakan untuk manfaat semua pihak.  Pelajar senang, parent senang dan cikgu senang lenang.  Pemansuhan larangan penggunaan handphone oleh pelajar di sekolah tetap disokong walaupun masih kedapatan ibu bapa yang mempertahankan tidak mahu anak mereka leka dengan gajet tersebut di sekolah.

Kelulusan Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) tentunya sudah mengambilkira pelbagai pandangan dan aspek yang baik dan tentunya bergarispanduankan beberapa tuntutan peraturan bagi menjamin kemudahan ini tidak disalahgunakan oleh pelajar sekolah.  Sebaik-baik kebenaran bagi membenarkan pelajar membawa handphone ke sekolah ialah bukan bergantung kepada ciri-ciri atau jenis handphone itu sendiri, tetapi bagaimana dasar dan peraturan itu dapat dilaksanakan dengan pemantauan efektif bagi menjamin proses P&P tidak terganggu juga hasrat melahirkan insan kamil yang harmonis akan tercapai.

BUDAK SEKOLAH BANGGA RAKAM BUAH DADA SENDIRI












ALHAMDULILLAH, dengan kebenaran kepada pelajar membawa handphone ke sekolah ini juga kita akan dapat menikmati hasil-hasil seperti berikut :-
  1. Melahirkan ramai lagi pelakon porno Melayu berbaju sekolah;
  2. Cikgu pun boleh berniaga top-up (pulsa) atau berniaga handphone, charger dsb;
  3. Cikgu boleh skype atau sms je dari rumah atau Bilik Guru, tak perlu susah-susah panjat kelas;
  4. Emak bapak yang beli handphone, cikgu-cikgu yang kena jaga;
  5. Pelakon-pelakon baru di kalangan guru akan muncul live di internet dan dalam Youtube juga;
  6. Bertambahnya kegiatan gangsterism dan bully; ugut dan pau handphone dan pau kredit pulsa.

10 comments:

  1. ada yang benarkan hp dari jenis basic je, bukan jenis smart phone. yang tu aku setuju.
    kalau dah cikgu pun biol dan bodoh, mak bapak pulak bangang, maka benda mcm ni pun tak bleh nak pikir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi sedapnya mulut non bebal. Emak bapak kau yang bangang,bodoh dan biol terberanakkan kau. Besok anak kau pun sama bahalol sebab kau keturunan biol.

      Delete
  2. =========================
    --> Komik Hentai <--

    Yang suka Komik HENTAI.. download aja langsung kesini.. UPDATE HARIAN

    http://small-manga.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. puncanye kesedaran pelajar itu sendiri, bkn salahkan hp. kalo takde hp manusia tetap buat maksiat jugak.

    ReplyDelete
  4. bg aku, ape benda pn kalau dah salah guna mmg akan bawa masalah la..
    cube plak kalau pk kes culik.Bile ade hp, mybe senang mak bapak nk cal untuk bgtau akan terlmbat or ape2...think positife...pendapat aku la.. ^^

    ReplyDelete
  5. admin ni ada masalah sex..semua arikel menjurus kepada sex

    ReplyDelete
    Replies
    1. admin nak beritahu je.. sape yang tengok sebagai sex itu adalah orang yang ada masalah sex. otak kotor! komen tak berhemah.. cuba reset minda anda. tengok setiap penjuru dan sudut.. masalah sosial sekarang.

      Delete
  6. hp ni sikit je yang baiknyer...
    senang dan mudah dihubungi...
    buruknyer tersangatlah banyak.... duduk ramai2 dalam family pun tak ada komunikasi yang baik. semua sibuk melayan hp/tab/ipad masing2...

    ReplyDelete
  7. Mentaliti orang Melayu, bila ada je benda jadi, mesti nak salah orang lain
    Salah sendiri x tengok?
    Kenapa x salahkan orang reka kereta? Dan kerajaan benar pakai kereta? Kalo xde kereta dan motor, xde la accident kat jalan raya

    Udah2 la jadi bengap. Keje orang Melayu, mengutuk dan dikutuk
    Melayu = me-layu ke?
    Progresif la skit. Asyik nampak buruk je. Mengaku Islam la sangat. Setakat nama baik x payah.

    ReplyDelete
  8. budak2 ini elok kasi phone 3310 je...tak yah canggeh2...study kasi abis dulu

    ReplyDelete